Ghid de supravieţuire pentru cumpărături în China



            Bine ai venit în China. Ţara tuturor posibilităţilor şi țara negoţului.
            Ştiai că orice poate fi negociat? De la cartoful copt pe tablă de pe marginea drumului, la cea mai scumpă cameră de hotel din capitală. Cum? Cu încredere şi, mai ales, cu puţină pricepere.
            Iar dacă crezi că preţul iniţial ofertat este ieftin, eu zic să te lansezi într-o negociere tipic chinezească în urma căreia vei achiziţiona produse de zece ori mai ieftine.
            Articolul acesta se axează exclusiv pe shoppingul cu amănuntul, gen cel zilnic, şi nu pe achiziţii de tip bussines. Acestea din urmă le voi detalia într-un articol separat. Momentan să le facem pe doamne şi domnişoare fericite şi să începem shoppingul!
            Unde ne aventurăm pentru shoppingul de lux şi unde pentru shoppingul low cost?



                                                Denumirile locaţiilor:



Bazar, piaţă     市场
Junk shop        旧货店
Shopping center 商业中心区
Antichităţi       古玩店
 Mall                 购物中心
Piaţa de noapte 夜市
Supermarket    超级市场
Magazin universal百货商店



            În metropolele din China veţi întâlni deseori magazine de genul „Magazinul Prieteniei” 友谊商店. Acestea sunt magazine administrate de către statul chinez care au fost iniţial create pentru diplomaţi, oficiali străini şi turişti. Acum însă sunt deschise publicului larg. Singura diferenţă faţă de alte centre de shopping sunt preţurile fixe etichetate. Deci în cazul în care nu-ţi place să negociezi, acest loc ţi s-ar potrivi de minune.
            Magazinele universale de lux au început să fie din ce în ce mai numeroase. Aici veţi găsi şi branduri celebre, precum Gucci, însă preţurile sunt mult mai ridicate decât în Europa, datorită apetitului bogătaşilor chinezi pentru branduri de lux.

            Pentru doritorii sau doritoarele de chilipiruri sau smart shopping am câteva sfaturi extrem de practice. În orice magazin sau locaţie unde doriţi să achiziţionaţi ceva, cel mai uşor mod de a obţine un preţ mult mai bun decât cel cerut este următorul:
  1. Veniţi cu 1-2 ore înainte de închiderea magazinului. Comercianţii sunt mai disperaţi atunci să vândă pe ultima sută de metri, mai ales dacă în cursul zilei nu au avut foarte multe vânzări.
  2. Negociaţi întotdeauna preţul. Fiind străini aceştia vă vor cere din start un preţ de 10-20 de ori mai mare decât preţul real. Stabiliţi-vă un buget.
  3. Dacă vânzătorul opune rezistenţă preţului ofertat de către dumneavoastră pur şi simplu plecaţi, îndepărtându-vă încet. Întotdeauna acesta vă va chema înapoi pentru o nouă rundă de negocieri. În cazul în care nu ajungeţi la un consens arătaţi-vă dezinteresat şi continuațivă plimbarea prin magazin. Cu siguranţă vor mai fi şi alţi comercianţi cu aceleaşi produse la câţiva metri îndepărtare.
Şi nu uitaţi ORICE ESTE NEGOCIABIL!
            Diferenţa dintre voi şi ceilalţi laoway (expaţi) va fi că voi veţi cumpăra o bluză Adidas (identică cu originalul) cu 9$, pe când ceilalţi din magazin vor lua acelaşi lucru cu 100$. Şi nu exagerezJ Încă mai am tricoul. Chiar e de calitate, la fel ca şi Conversii luaţi din China cu 14$ (50 ron). Bineînţeles că mi-am luat 2 perechi şi arătau la fel ca Conversii din magazinele de lux, aceaşi cutie inscripţionată, aceleaşi instrucțiuni de utilizare. Diferenţa? Eu am ştiu de unde să le cumpăr şi am dibuit cam cât ar valoraJ.


            Negocierea se poate realiza atât în engleză, cât şi în chineză. Însă, cu siguranţă, veţi obţine un preţ mai bun dacă vă descurcaţi în chineză. Iată câteva fraze utile:
  1. Unde este Mall-ul?
购物中心在哪儿?
  1. La ce etaj este departamentul cu haine de femei?
几楼是女装?


Haine bărbaţi   男装
Cosmetice       化妆品
Mobila             家具
Accesorii bucătărie      家庭用品
Echipamente sportive  运动商品
Haine copii                  童装
Bijuterii           珠宝
  1. Pot să probez? Unde este cabina de probă?
我可不可以试一下?你们试衣间在哪儿?
  1. Cât costă?
多少钱?
  1. Este prea scump. Daţi-mi un preţ mai bun.
太贵了!给我便宜点吧!
  1. Şi mai ieftin.
再便宜一点。
  1. Vreau să plătesc cu cardul.
我要刷卡。
Plătiţi cu cardul? 刷卡吗?
Plătesc cu cardul. 要刷卡。
Plătesc cash. 付现金。
  1. Daţi-mi vă rog o mărime mai mare.
请给我大号的
Mărimi:
L 大号 (42)
M 中号 (38-40)
S 小号 (34-36)


Enjoy your shopping experience!

Cu drag, 
Alina
林娜






Etichete: